Yhteisöllisyys, monikulttuurisuus, tasa-arvo, kotouttaminen, osallisuus, osallistaminen ja vapaaehtoistyö. Nämä tulevat kaikessa esiin, kun puhutaan hankkeista tai ryhmätoiminnoista Paremmin Yhdessä ry:n tai Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n toiminnoissa.
Olen toisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Humanistisesta ammattikorkeakoulusta ja suoritin toisen harjoitteluni PYR:llä Työtä etsimässä -hankkeen parissa, joka on KYT:n hallinnoima yhteishanke PYR:n kanssa. Tutustuin harjoitteluni aikana myös Opitaan yhdessä -ryhmään ja toimin yhtenä vapaaehtoisena ryhmässä.
Kuukausien aikana pääsin osallistumaan monenlaisiin yhteistyöpalavereihin, Yhteisöt kotoutumisen tukena -seminaariin ja muutamiin Mohammadin asiakastapaamisiinkin.
Työyhteisö, missä kaikilla on samanlaiset arvot, on helppo työskennellä. On ollut ilo seurata, kuinka hyvin työyhteisö toimii, avoimuus ja ilo ovat päällimmäiset ajatukset mitä tulee mieleen.
Viikko alkaa PYR:n viikkopalaverilla ja minusta on hienoa, että siellä on kuulumiskierros missä jokainen pääsee kertomaan päällimmäiset kuulumiset, niin työasioista kuin henkilökohtaisistakin asioista voi tuoda esille, eikä haittaa, vaikka vähän myöhästyisi. 😉
Marraskuussa, kun aloitin, sovittiin työtehtäväni ja isoin projekti oli haastatella Mohammadin ja Jutan entisiä asiakkaita ja koostaa niistä video YouTubessa julkaistavaksi. Tässä projektissa opin todella paljon ja jos joskus pääsen tekemään vastaavanlaista videota, tulee se olemaan paljon parempi.
Ensimmäisellä viikolla Opitaan yhdessä -ryhmässä sain autettavalta positiivista palautetta ohjauksestani ja olin siitä hyvinkin yllättynyt. Alkuun itseäni jännitti, että osaanko mitään ja kuinka ohjaukset sujuvat. Matematiikka oli aine, mitä en halunnut ohjata. Lähihoitajaopinnoista on ollut hyötyä, niin on ollut helpompi ohjata alan opiskelijaa. Ennen joulua ohjasin myös opiskelijaa, joka teki avoimen ammattikorkean opintoja. Itse olin saman kurssin suorittanut vuotta aiemmin, joten aihe oli tuttu, mutta silti oli aika haastavaa ja työlästäkin ohjata häntä.
Haastavaa on opiskelijoiden suomen kielen taito, mikä monella ei vielä ole niin hyvä. Opiskelu teettää heille aivan hirveän paljon enemmän töitä, kun muille, koska monet kääntävät tekstit omalle kielelleen ja sitten vastaavat niihin suomeksi.
Olen koostanut myös Työtä etsimässä -hankkeen palautekyselyn ja tehnyt siitä esityksen.
Canva-alusta tuli tutuksi harjoittelun myötä. Sinne tein tuon koosteen, siellä oli Jutan ja Mohammadin webinaari diaesitys, jota heidän kanssaan muokkasin esityskuntoon ja olin esityksen esikuuntelijana. Haastattelut videon tein myös Canvaan ja sieltä YouTubeen, missä sitten kirjoitin vielä erillisen tekstityksen.
Harjoittelun aikana olen päässyt puhumaan paljon englantia, olen osallistunut mm. englanninkieliseen työhaastattelupajaan, missä käytiin läpi kysymyksiä mihin haastatteluissa saattaa kohdata ja muita työhaastatteluun liittyviä asioita. Minulla oli oma pienryhmä missä keskusteltiin aiheesta.
Harmittavaa on ollut huomata, että toiminta on pitkälti riippuvainen rahoittajista, ja monia hyviä hankkeita on jouduttu lopettamaan rahoituksen loputtua.
Työnhakuun liittyvät työpajat ovat vetäneet ihmisiä paljon aina paikalle. Kesätyöinfossa oli paikalla noin 60 henkeä, tämä kuten monet muutkin pajat ovat yhteistyötä International house Jyväskylän kanssa, toki muitakin toimijoita on usein mukana, mutta pääasiassa työllisyyspalvelut tavalla tai toisella.
Olen elämäni aikana ollut useammassa työharjoittelussa opiskelujen myötä, jokusessa työpaikassakin, mutta en usko, että missään muualla vastaanotto on ollut niin lämmin kuin täällä tai mikään muu työyhteisö olisi niin avoin, tasa-arvoinen ja yhteisöllinen kuin mitä koin Mataralla. Taukotilassa on eri järjestöjen toimijoita samaan aikaan ja juttu luistaa kaikkien kesken.
Ihanaa on myös tapa tehdä palapeliä yhdessä, ja se on oiva keino a) istumatyön lisäksi seisoa välillä ja b) siirtää ajatukset välillä muuhun hektisenkin työpäivän keskellä.
Saamastani palautteesta olen hyvin otettu ja yllättynytkin monella tapaa.
Kaikille keitä työ maahan muuttajien parissa kiinnostaa voin suositella Paremmin Yhdessä ry:tä, Opitaan yhdessä -ryhmä voi antaa itselle uskoa, että selviää omista opinnoista, kun näkee, että moni ryhmässä tuettavakin selviää opinnoistaan. Monet heistä joutuvat usein tekemään ainakin tuplasti enemmän töitä kuin me suomalaiset.
Yksi asia minkä huomasin kuukausien aikana, oli se, että maahan muuttaneissa on valtavasti potentiaalia ja korkeasti koulutettuja henkilöitä, jotka haluavat oppia suomen kielen, sekä työllistyä, alalle kuin alalle. Monesti he eivät voi työllistyä omalle alalleen, ainakaan suoraan.
Oma harjoitteluni oli erittäin antoisa ja opettava. Kiitos kaikille kärsivällisyydestä, ohjauksesta, ilosta ja osallistamisesta.
-Katja, 49v opiskelija