Riitta ja Jutta OSANA-hankkeestamme osallistuivat 30.9.2021 Keski-Suomen digitukiverkoston syyspäivään Savutuvan Apajan kauniissa maisemissa. Päivästä poimittiin mukaan mm. seuraavat ajatukset ja linkkivinkit:
~ Mitä tarkoittaa follaaja, datapilvi tai zippaus? Jos ei tunnu tutulta, Ylen laaja digisanasto selittää sinulle nämä ja monet muut nettiin, someen ja tietotekniikkaan liittyvät sanat.
~ Teetkö digitukea eli autat työssäsi tai vapaa-aikana älylaitteiden ja internetin käyttämisessä? Vai oletko ”piilodigitukija” eli teet noita asioita, mutta et tunnista sitä digitueksi? Digi- ja väestötietoviraston Digituen osaamismerkki -sivuilla voit lisätä osaamistasi perehtymällä digitaitoihin, ohjaustaitoihin ja digituen eettiseen ohjeistukseen sekä hakea niihin liittyviä osaamismerkkejä.
~ Piia Niilola Sininauhaliiton Digiosallisuutta asunnottomille -hankkeesta kyseli puheenvuorossaan, kuuluuko digi kaikille, ja vastasi, että pitäisi, mutta ei kuulu. Älykännykän puuttuminen voi esimerkiksi estää käyttämästä taloyhtiön nettiin kytkettyjä pesukoneita tai ostamasta bussilippua. Piian mielestä älylaitteet ovatkin ”tämän päivän kynä ja paperi”, ei mitään luksusta. Kun digitalisaation myötä asioiden hoitaminen kaikilla tärkeillä elämän osa-alueilla (pankki, liikenne, terveydenhuolto, uutiset, vapaa-aika, ihmissuhteet) on netissä helpompaa, halvempaa tai jopa ainoa mahdollisuus, kaikilla pitäisi olla oikeus älylaitteisiin ja niiden käyttötaitoihin!
~ Päivän koontikeskustelussa pohdittiin digituen tarjoajien rooleja, tuen haasteita ja tulevaisuudennäkymiä. Digitukijat toivoivat mm. julkisen sektorin ja palveluntarjoajien ottavan enemmän vastuuta omien palveluidensa digituesta, lisää resursseja kolmannen sektorin ja vertaistukijoiden tärkeälle työlle sekä helposti löydettäviä yhteisiä tukimateriaaleja, että kaikkien ei tarvitse ”keksiä pyörää uudelleen”.